Wimbledon House

Here we collaborated with Gumuchdjian Architects on the refurbishment of Wimbledon House (also known as Parkside), and its gardens. This iconic house on Wimbledon Common, was designed in the late 1960s by Lord Rogers and his former wife Su Rogers for his parents. In 2015 the ensemble was presented by the Richard Rogers Charitable Settlement to the Graduate School of Design at Harvard University to ‘ensure the Heritage-listed property’s continued use as a residence, and to provide a unique research opportunity’.

Todd has remarked that ‘Parkside is a total work of art, where the house, gardens and interiors were conceived in concert to form a unified whole. The alternating rhythm of pavilions and garden courts contribute considerably to the striking theatricality and luminosity of the ensemble; the outdoor rooms are at once boundless and enveloping. Our aim has been to restore the original balance of the 1960s composition to better reflect the architect’s original intentions, and to recover the richness, rhythm and textures of the landscape that give Parkside its particular charm’.

Photo credit: Iwan Baan